Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Bijar 

Bijar is een stad in de regio Koerdistan. Het heeft een zware en tumultueuze geschiedenis achter de rug. Zo werd het in de Eerste Wereldoorlog zowel door de Russen als door de Turken bezet en werd het direct daarna getroffen door een hongersnood die de bevolking reduceerde tot die van een klein dorp. Tegenwoordig heeft Bijar rond de 10.000 inwoners die een ongewone taal spreken, half Oud-, half Nieuw-Perzisch.

Bijar kleden staan in hoog aanzien om hun grote sterkte en gewicht. De rijen knopen zijn aangeslagen tot een zo buitengewoon dicht geheel dat de indruk ontstaat dat er twee lagen kettingdraden zijn. Omdat de knopen zo compact op elkaar gepakt zitten, mogen Bijar kleden nooit worden gevouwen aangezien de kettingdraden hierdoor kunnen worden beschadigd en zelfs gebroken. In plaats hiervan rolt men ze losjes op, het liefst rond een stevige buis.

De patronen vertonen meestal bloemen en ondanks hun robuuste constructie kunnen de ontwerpen bijzonder delicaat zijn. De ontwerpen die in deze regio geweven worden zijn uniek en zijn ook nooit gekopieerd door andere stammen. Het meest gebruikelijk zijn de volle, kleinschalige bloemenontwerpen en de medaillonpatronen, verfraaid met herati- (of vis-)motieven. Er zijn ook buitengewoon mooie tapijten met een rood arabesk-patroon, verweven met bloemen-ornamenten en een welbekende groep van krachtige en schitterend gekleurde medaillon tapijten met een centrale medaillon die geplaatst is op een ruim, effen veld van rijke kleur, meestal rood of blauw. 

De kleuren zijn overwegend diep en rijk en kunnen een zweem van mauve vertonen die men bij geen andere kleden dan die van Bijar ziet. Het dozar-formaat (200 x 130 cm) is het meest algemeen; andere afmetingen worden zelden gemaakt. Ketting- en inslagdraden zijn van wol (soms gesponnen van geitehaar) of katoen. Deze kleden hebben Turkse knopen.