Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Heriz

Heriz is feitelijk een dorp in de regio Azerbaidjan, maar de benaming wordt gebruikt voor de kleden van verschillende kleine dorpen in het gebied, ieder te onderscheiden aan kleine verschillen in het ontwerp. De mooiste exemplaren worden geweven in het dorp zelf en in Ahar, Sharabiyan en Kargha.

Heriz kleden worden gewaardeerd om hun robuustheid en incasseringsvermogen. Critici willen de nogal grove knopen wel eens belachelijk maken, maar hun charme ligt in hun karakteristieke balans van kleur en ontwerp. De patronen zijn doorgaans geometrisch waarbij de wevers een voorkeur hebben voor het medaillon. Het centrale motief is gewoonlijk groot met herhaalde kwarten in de vier hoeken. 

De kleuren zijn meestal subtiel - diep rood en diep tot helder blauw domineren - en de hoeken van het centrale veld zijn afgezet met de kleur van mat ivoor. Bij afzonderlijke families komen specifieke, traditionele motieven voor. Voor de Eerste Wereldoorlog werden hier prachtige zijden kleden gemaakt. Ze waren zacht en dun en buitengewoon groot. Heriz kleden behoren nog steeds tot de grootste van Perzië.

Kleinere kleden zijn zeldzaam, maar een limiet in grootte schijnt niet te bestaan - 8 x 6 meter is geen uitzondering. Ketting- en inslagdraden zijn van katoen. De kleden zijn gemaakt met de Turkse knoop.