Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Isfahan 

Isfahan is de op een na grootste stad van Perzië. Zijn Gouden Eeuw was de zeventiende, toen Sjah Abbas de Grote het tot zijn hoofdstad maakte. Gedurende deze periode hadden de tapijten uit Isfahan de reputatie tot de mooiste van de wereld te behoren. Bijzonder beroemd waren de zogenaamde 'Poolse' tapijten, die geweven werden in de eigen fabriek van de Sjah. Ze werden meestal gemaakt ter schenking aan Europese heersers en daardoor van bijzonder hoge kwaliteit, dikwijls met goud- en zilverdraad verrijkt. De productie eindigde in de achttiende eeuw, toen de Afghanen binnenvielen en werd niet hervat voor 1910.

 De vaardige wevers van Isfahan slaagden er spoedig in de reputatie van de stad te herstellen. Nu produceren zij zeer delicate kleden met fijn uitgewerkte ontwerpen en harmonieuze kleuren. Symmetrische ontwerpen overheersen waarbij vogels, de Levensboom, vazen en gebedsbogen de meest geliefde patronen zijn. De roos is het embleem van het volk van Isfahan. De pool is zeer kort geschoren zodat de ingewikkelde ontwerpen het best tot hun recht komen.

De meest voorkomende formaten zijn 210 x 130 cm en 165 x 100 cm, hoewel kleine aantallen van zeer grote tapijten op bestelling worden geweven. Deze kunnen een productietijd van vele jaren vergen en zijn dan ook zeer duur. De meeste kleden uit Isfahan brengen relatief hoge prijzen op door hun hoogstaande technische kwaliteit. Ketting- en inslagdraden zijn van zijde en katoen. De kleden zijn gemaakt met de Perzische knoop.