Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Kashan

Kashan is een oude stad, zo'n 250 kilometer van Teheran, met een lange weef geschiedenis. Het beroemde Ardebil-tapijt, momenteel in het Victoria & Albert Museum, werd hier gemaakt. In de achttiende eeuw werd het tapijtweven gestaakt, maar laat in de negentiende eeuw weer opgevat door handelaars die daarvoor geïmporteerde Merino-wol wilden gebruiken. Deze praktijk verspreidde zich snel over heel Perzië, al gebruikt men in Kashan zelf nu ook lokaal gewonnen wol. Kleden die gemaakt zijn van Merinowol worden Kurk Kashans genoemd en brengen hogere prijzen op.

De wevers van Kashan houden van klassieke uitgerekte medaillonontwerpen met decoraties in de hoeken, gebedsbogen met hangende lampen op monochrome velden en kleden met vaasmotieven of vogels en bloemen. De randen zijn altijd fraai van patronen voorzien, terwijl een opschrift de waarde meestal ten goede komt. De verven zijn van zeer hoge kwaliteit waarbij warme rode kleuren en indigo domineren.

Kashan is ook beroemd om zijn zijdebrokaat en het is dan ook niet verwonderlijk dat hier ook fijne zijden kleden worden geweven. Van zijde of van wol, alle Kashans zijn delicaat van patroon en bezitten een glansrijke, zijdeachtige pool. Wollen Kashans hebben katoenen ketting- en inslagdraden, hoewel kleden met een zijden pool ook vaak zijden rugweefsels hebben. De kleden zijn gemaakt met de Perzische knoop.