Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Kerman 

Kerman kleden komen uit de stad met die naam en het omringende gebied in centraal Zuidoost-Iran. Het volk van Kerman is wijd en zijd beroemd om zijn grote artistieke vaardigheid die misschien een reactie is op het desolate landschap van die landstreek.

In dit barre woestijnlandschap kan geen bloem groeien en dus overdekken de wevers hun kleden met prachtige en ingewikkelde patronen van bloemen in een grote variëteit van patronen. Het medaillonontwerp is populair, de gecompliceerde patronen vaak benadrukt door gebruik te maken van een effen grondkleur. Bij andere kleden is de achtergrond dicht bepakt met bloemenmotieven, met of zonder medaillon. De randen zijn dikwijls gedecoreerd met patronen die dezelfde zijn als die in het middenstuk van het kleed.

Laver Kerman is de naam die gegeven wordt aan buitengewoon fraaie, oude kleden uit deze regio. De naam Laver is in feite een verbastering van Ravar, de naam van een bepaald dorp in deze streek, dat in het bijzonder bekend stond om zijn weefkunst. In alle typen Kermans zijn zowel de ketting- als de inslagdraden gewoonlijk van katoen en is de pool van wol. De kleden zijn over het algemeen betrekkelijk fijn geknoopt met een gemiddelde knoop dichtheid van 30 per vierkante centimeter.