Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Mashad

Mashad, wat 'Plaats van de Marteldood' betekent, is de hoofdstad van Khorasan en een van de belangrijkste heiligste plaatsen van Iran. Mashad kan terugzien op een lange eigen weef geschiedenis maar aan het begin van deze eeuw vestigden handelaars uit de omgeving van Tabriz een aantal nieuwe fabrieken in de stad en brachten wevers mee om er te werken. 

De nieuwe fabriekswerkers prefereerden de Turkse knoop terwijl de locale wevers zich aan de hun vertrouwde Perzische hielden. Als gevolg hiervan doet zich de eigenaardigheid voor dat Mashad kleden gemaakt kunnen zijn in de ene ofwel de andere knoop. De beroemdste fabriek van de stad, de Emogli-fabriek, had zijn hoogtepunt in de jaren 1930. Hij was bekend om de delicate schoonheid en harmonieuze kleuring van zijn kleden.

Rond de eeuwwisseling waren goed geproportioneerde centrale medaillonontwerpen populair en ze werden geprezen om hun vloeiende lijnen en ingewikkelde arabesken. Moderner ontwerpen geven wel dicht opeen gepakte bloemenpatronen te zien en soms dierenmotieven. De kleuren zijn karakteristiek donker, waarbij diep blauwe en rode achtergronden overheersen. De randen van Mashad-kleden zijn gewoonlijk rijk van patronen voorzien.

De stad is ook bekend om zijn zogenoemde Chuval-kleden waarin de patronen in de breedte lopen in plaats van in de lengte, zoals gebruikelijk. Oorspronkelijk werden van deze stukken tassen gemaakt. In de traditie werden ze door jonge meisjes van huwbare leeftijd als 'proefstukken' geweven en er zijn dan ook zeer fraaie exemplaren. Mashad-kleden zijn te herkennen aan de schuin liggende knopen, hetzij Turks of Perzisch, en bezitten meestal een hoge, zachte pool. Ketting- en inslagdraden zijn van katoen. De kleden zijn verkrijgbaar in een ruime verscheidenheid, maar de grote zijn in het algemeen aantrekkelijker.