Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Nain

Nain is een stadje met ongeveer 10.000 inwoners, niet ver van Isfahan. De tapijtindustrie werd er kort voor de Tweede
Wereldoorlog gevestigd; daarvoor werden in de stad traditionele kleding gemaakt, 'abas' genaamd. Deze industrie ging ter ziele doordat de kledingmode zich op het Westen ging richten, waarop de handwerkslieden hun vaardigheden naar de tapijtweverij verlegden. 

Reeds vertrouwd met het werken met fijne garens als zij waren, produceerden de wevers van meet af aan delicate kleden en hun faam verspreidde zich snel. Uit Nain komen nog steeds de fijnst geknoopte kleden met een dichtheid die gewoonlijk begint met zo rond de 65 knopen per vierkante centimeter, zich soms verdichtend tot een verbazingwekkende 105 per vierkante centimeter.
Dergelijke fijngeknoopte kleden zijn zeer arbeidsintensief en vanzelfsprekend neemt de productie veel tijd in beslag. De vraag is constant groter dan het aanbod en dus zijn de prijzen hoog, maar nog steeds zijn ze die prijs ten volle waard.

Als nieuw centrum van de tapijtweef-industrie heeft de stad geen traditionele patronen om van uit te gaan, in plaats daarvan richt men zich op de klassieke ontwerpen. Het medaillon is in het bijzonder in trek en de ondergrond is altijd bezaaid met ingewikkelde patronen van dicht op elkaar liggende motieven. De achtergrond is meestal licht, overdekt met behoudende kleuren. De gebruikte verven zijn steeds van de hoogste kwaliteit.

Ketting- en inslagdraden zijn van katoen, de knoop is de Perzische. De pool is gewoonlijk zeer kort geschoren om het gecompliceerde ontwerp goed te doen uitkomen.