Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Een kleed bestaat uit drie onderdelen: de kettingdraad, de inslagdraad en de knopen.

De kettingdraad is de basis van een kleed. Deze wordt van boven tot onder op een weefraam gespannen. De franje is het uiteinde van de kettingdraden. De tapijtknopers gebruiken hiervoor katoen, wol of zijde. De keuze van het materiaal van de kettingdraad is van invloed op de soepelheid van het kleed. Per streek worden verschillende materialen gebruikt.

De inslagdraad is van links naar rechts tussen de knopenrijen door geweven. Deze geeft stevigheid aan de knopen. Er zijn kleden met enkele of dubbele inslagdraden. Ook dit is van invloed op de stugheid van het kleed.

De knopen zelf zijn meestal van wol. In enkele gevallen, zoals bij de kleden uit de streken Nain en Tabriz, wordt dit gecombineerd met zijde. Dit geeft glans aan het kleed en de knopen zijn veel fijner. Enkele luxe kleden zijn geheel van zijde, zoals kleden uit de streek Qoem.

Katoen 
Het gebruikte katoen wordt in Perzië zelf gekweekt, zoals de omgeving van Semnan. Aangezien dit niet genoeg is voor alle kleden, koopt men ook katoen elders.
 
Wol 
De vruchtbare bodem en het klimaat van Perzië zorgt ervoor dat de wol van de schapen uniek is. Het staat bekend als beste wol ter wereld, omdat het van vette kwaliteit is (zeer sterk) en een natuurlijke glans bezit. Vooral uit de streken Azarbeidjan, Koerdestan en Bachtiari kunnen de knopers uitmuntende wol krijgen.
 
Zijde 
Zijde komt van de cocon van de zijderups. Deze zijderups leeft van de bladeren van de moerbeiboom. Er moeten genoeg moerbeibomen aanwezig zijn om deze rupsen van voedsel te voorzien. Dit is het geval in China en daar komt de meeste zijde vandaan. Iran heeft ook zijn eigen zijdeproductie.