Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

 

Qashqa'i 

De Qashqa'i vormen een stammenvolk uit de regio Fars. In Perzië genieten ze de reputatie van de machtigste stam te zijn met zowel de beste ruiters als de beste wevers. Hoewel de meeste nomaden zich tegenwoordig gevestigd hebben, zijn ze hun traditionele horizontale weefgetouwen blijven gebruiken, spinnen ze de wol van hun eigen schapen en mengen ze de plantaardige kleurstoffen volgens overoude recepten.

Qasgqa'i-kleden zijn over het algemeen nogal los geknoopt en daardoor minder slijtvast dan andere. Echter zijn ze rijk gedetailleerd met vele unieke patronen die geïmproviseerd zijn op traditionele familiemotieven. Geliefde beelden zijn naïeve voorstellingen van dieren, vogels, ruiters, bomen en het klassieke boteh-motief. De driestammige levensboom is een veel voorkomend ontwerp. De randen zijn fantasierijk en gevarieerd en gestreepte stroken aan beide einden komen veel voor.

Het Qashqa'i-volk heeft een grote liefde voor kleur, hetgeen zeer goed te zien is in hun kleden waarvan de kleuren helder zijn maar nooit met elkaar vloeken. Een bepaalde ingehouden roestrode kleur wordt in het bijzonder hoog gewaardeerd.

De Qasgqa'i weven ook fraaie zakken en paardendekens. Deze dekens, bekend als 'juleh asp', hebben lange kwastjes rondom om vliegen te verjagen; ze zijn zeer geschikt als schitterende wandversiering. Qashqa'i-kleden worden gewoonlijk gemaakt van bijzonder zachte en glanzende wol. Ook de ketting- en inslagdraden zijn van wol, de ketting een enkele keer van donker geitenhaar. De meest voorkomende afmetingen zijn kleden van ongeveer 180 x 120 cm en ongeveer 150 x 100 cm.