Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Qoom

Qoom is een oude stad in de regio Teheran. De tapijtindustrie dateert er echter niet van voor de jaren '30, toen weefgetouwen in de stad zelf werden geïnstalleerd en niet in de naburige dorpen, zoals in Iran meer gebruikelijk is.
Als een naar verhouding nieuw weefcentrum beschikt de stad niet over eigen traditionele ontwerpen maar in plaats daarvan hebben ze die uit de omliggende gebieden geadopteerd - met name van Senné, Kashan en Isfahan. 

Dit betekent niet dat Qoom-kleden geen originaliteit bezitten. Ze combineren ontwerpelementen uit verschillende tradities, bijvoorbeeld de rand van de ene met het veld van de andere, om tot unieke patronen te komen.
De populairste patronen zijn het klassieke tuin ontwerp: gestreepte kleden waarin lijnen van kleuren en ornamenten over de hele lengte lopen of illustratieve tapijten die vogels, zoogdieren en jachtscènes uitbeelden (met de details meestal uitgevoerd in zijde) en gebedskleden. 
De meeste kleden hebben een ivoorkleurige ondergrond, dikwijls gecombineerd met roze en een bijzondere zweem van lichtgroen die zeer ongebruikelijk is in andere Perzische tapijten.

Qoom kleden zijn minder delicaat dan die uit Kashan of Isfahan, maar behoren nog steeds tot de fijnste van Iran. In de afgelopen veertig jaar is de stad ook begonnen met het produceren van deels en pure zijden kleden die zijn reputatie onder kopers nog versterkt hebben. De ketting is soms van zijde en in een zeldzaam geval de inslag eveneens. Ook zijn de kleden wel geknoopt met zijde en wol op een ketting van wol en een inslag van katoen. Er wordt de Perzische knoop voor gebruikt, de maten lopen van 210 x 130 cm tot 300 x 35 cm.