Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Senné

Senné ligt in Iraans Koerdistan. Schrijvers hebben herhaaldelijk beweerd dat het de oude naam voor Sanandaj, de prachtige hoofdstad van de provincie is, maar dit schijnt op een abuis te berusten. Senné, zoals ook Ravar bij Kerman, was een klein dorp waar mooie weefsels werden gemaakt en dat zijn naam gaf aan aan alle kleden, zowel die van zijn eigen getouwen als die van Sanandaj. De kleden zijn fijn en dun, geheel verschillend van andere typen kleden die in Koerdistan werden gemaakt.

De traditionele ontwerpen zijn eeuwenlang nauwelijks veranderd. De patronen zijn ingewikkeld en zeer fijn uitgewerkt, de gehele ondergrond van het kleed met een mozaïekachtig effect bedekkend. Delicate bloemen patronen overheersen. De hartstocht van de wevers voor het gecompliceerde patroon is zo groot dat medaillon tapijten met effen velden zeer zeldzaam zijn. 

De kleuren, meestal plantaardig, zijn met zo'n groot artistiek inzicht gemengd dat het moeilijk te bepalen is welke kleur in een kleed domineert, als dat al het geval is. Ondergronden zijn gewoonlijk ivoorkleurig of blauw, bezaaid met stipjes van een soms levendige kleur, al is het effect van het geheel prachtig harmonieus. De randen, die meestal smal en simpel zijn, staan hiermee in contrast.

Senné maakt ook kelims die tot de mooiste van Iran behoren. Deze worden geweven met dezelfde verfijnde smaak en vertonen dikwijls dezelfde onderwerpen die ook in de geknoopte kleden voorkomen. Hun weefsel is steviger dan bij de kelim-productie gebruikelijk is.

De kleden zijn gemaakt van wol van een zeer hoge kwaliteit, gewoonlijk geschoren van jonge schapen. De knopen zijn de Turkse (hoewel merkwaardig genoeg 'Senné' de alternatieve naam is van de Perzische knoop). De meest gebruikelijke maten zijn 200 x 130 cm en 150 x 100 cm - over het algemeen zijn grotere tapijten behoorlijk oud. Zeer fijne exemplaren zijn zeldzaam.