Vertrouwd kopen, biedt zekerheid!

Tabriz

Tabriz is de hoofdstad van Azerbaidjan in noordwest Perzië. Sinds de zeventiende eeuw is het een van de belangrijkste tapijtproducerende steden van het land geweest. Ook vandaag nog worden zijn wevers tot de vaardigste en snelst werkende gerekend. Zij maken gebruik van een speciale knopenhaak.

De wevers van Tabriz hebben een voorkeur voor het ontwerp met het centrale medaillon en herhalingen in de vier hoeken zoals dat, naar men meent, is geïnspireerd door de met de hand gemaakte boekomslagen. De kleden zijn rijkelijk versierd met elegante arabesken en ineengevlochten bloemen over het hele veld. De achtergronden zijn gewoonlijk rood, blauw of ivoorkleurig in patronen van diverse subtiele schakeringen. 

Tabriz is ook beroemd om zijn kleden met voorstellingen. Het vier seizoenen ontwerp is populair evenals afbeeldingen van moskeeën en paleizen. Het meest voorkomend op deze kleden zijn echter de portretten van de vier grootste dichters van Perzië: Firdauzi, Hafiz, Saadi en Omar Khayam.

Tabriz kleden zijn buitengewoon slijtvast. Ketting- en inslagdraden zijn van katoen. Zowel de Perzische als de Turkse knoop worden gebruikt maar de laatste komt het meeste voor. De kleden uit Tabriz worden al vele jaren geëxporteerd, met als gevolg dat ze worden gemaakt in een ruime verscheidenheid van afmetingen en vormen.